Gender in overvloed

Geen verzameling kerngezinnetjes

Liorah Hoek boekrecensieswetenschap 23 jul 2001
Vier verschijningsvormen van het kemphaanmannetje.
In tegenstelling tot wat de biologielessen op de middelbare school ons hebben doen geloven: de dierenwereld is geen verzameling kerngezinnetjes met vader, moeder en kinderen. Het seksuele en genderleven van dieren is zo mogelijk nog diverser dan dat van mensen. Transseksuele vissen, biseksuele apen, homoseksuele olifanten, interseksuele kangoeroes, transgenderherten of vogels, ze bestaan en het zijn helemaal geen uitzonderingen. Aan de hand van de verslagen en literatuur van talloze veldonderzoekers en zoölogen toont Bruce Bagemihl aan dat wetenschappers eeuwenlang het bestaan van de seksuele diversiteit hebben proberen weg te redeneren, maar dat het feitenmateriaal voor zich spreekt. De dierenwereld is helemaal niet straight.

Een transgender hert-achtigeBiological Exuberance maakt niet alleen een einde aan het beeld dat de dierenwereld slechts uit heteromannetjes en heterovrouwtjes bestaat. Nog belangrijker is dat het boek een bom legt onder het idee dat de evolutie en biologie geheel draaien om voortplanting, dus dat dieren en mensen slechts biologische machines zouden zijn die voor de overleving van hun genetisch materiaal moeten zorgen. Binnen dit model is geen ruimte voor individuen die transgender of homoseksueel zijn. Het feit dat dit soort gedragingen ook in ruime mate bij dieren voorkomen maakt duidelijk dat afwijking van de norm juist deel uitmaakt van de natuurwetten. Mede op grond hiervan pleit Bagemihl voor het idee van biological exuberance, biologische overvloed, waarbij de overvloed aan vormen en gedragingen de bron en de essentie van het leven is. De transgender staat dichtbij de bron van het leven, omdat deze de overvloed aan schijnbare tegenstellingen tussen mannen en vrouwen in een persoon of dier en dus in een natuurlijk systeem verenigd heeft. Biological Exuberance herdefinieert op een bijzondere en doortimmerde wijze wat écht natuurlijk is.


Bruce Bagemihl Ph. D.
Biological Exuberance - Animal Homosexuality and Natural Diversity
Uitgever: St. Martin's Press, New York, 1999
ISBN 0-312-25377-X

‘Altijd maar stiekem vrouw zijn’

Ton van den Born 9 feb 2018

Genderverschil ontsluierd

Ton van den Born14 sep 2017

Succes, slachtoffer, pion of pionier

Ton van den Born 7 mrt 2017

Nieuw onderzoek naar welbevinden

Ton van den Born12 dec 2016

Wat maak je je druk over het transgenderbrein?

Eric Llaveria Caselles 3 mei 2016

Een derde hokje of helemaal onbepaald

Ton van den Born11 mrt 2015

Is genderdysforie voorspelbaar?

Ton van den Born26 nov 2014

We vieren de ruimte

Ton van den Born 3 nov 2014

Aanschuiven bij ervaringsdeskundigen en wetenschappers in Het Dolhuys

Ton van den Born 9 nov 2012

Zien mannen hun omgeving anders dan vrouwen?

Reactie in 200 woorden op 'de lezer uitgedaagd' - zie de linkerkolom van deze paginaNee, mannen zien hun omgeving niet anders dan vrouwen. Dat wil zeggen, de vraag is niet te beantwoorden zonder aan te geven wat precies bedoeld wordt met "mannen" en "vrouwen". Het is een vraag naar de manifestaties van het gender verschil, terwijl het bestaan en aard van het verschil zelf buiten schot ...

Margreet Zwarteveen 8 dec 2004

Time: 0.2593
Mem: 2,51MB