Transdagboek

Een jaar na de transformatie (2)

Laurens van der Wetering lichaamcolumns 16 sep 2003
Vorig jaar deed Laurens van der Wetering in een achttal afleveringen verslag van ervaringen en gevoelens voor, tijdens en na een borstoperatie (zie de rubriek lichaam). In enkele vervolgafleveringen schrijft Laurens over zijn situatie nu, een jaar na dato - red.

September 2003 - Ik heb mijzelf op de wachtlijst gezet voor een genitaliënoperatie: weer blijkt een proces onvoorspelbaar te zijn. Lange tijd gedacht dat ik daar niet aan zou beginnen en nu verlang ik naar het resultaat. Ik verwacht mijzelf vrijer te voelen met mijn lichaam: weer een gebied dat minder ambivalent aanwezig zal zijn. Het zal mijn innerlijke vrijheid vergroten, daar komt het op neer, heb ik ontdekt.
Ondertussen merk ik dat het misschien onvermijdelijke plaatsgrijpt: hoe vanzelfsprekender mijn man-zijn voor de buitenwereld is geworden, hoe minder vragen naar identiteit, naar wat dan mannelijkheid is, mij bezighouden. Mijn hele transformatie wordt steeds meer iets om op terug te kijken als een puur lichamelijke aanpassing, alsof daar niets aan vooraf is gegaan en niets mee samenhangt! Zelfs al zijn er veel vrienden en natuurlijk de familie (waar ik ook veel contact mee heb), die weten dat ik er eens anders uit heb gezien, het is steeds meer alsof het nooit anders is geweest. Het komt waarschijnlijk, nu het nieuwe er af is, gewoon minder aan de orde.
Wat voor mij overblijft is voornamelijk de vraag of en hoe ik het nieuwe mensen in mijn leven zal vertellen. En dan denk ik vooral aan situaties als mijn eigen verjaardag. Ik wil niet mensen instrueren hun mond te houden of bevreesd zijn voor een slip of the tongue van oude bekenden. Hoe dan ook: het is ook weer niet zo dat zulk soort vragen mij beklemmen.

Al met al kan ik niet anders zeggen dan dat mijn transformatie mij meer levensgeluk en vrijheid heeft gebracht. Er is ruimte gekomen voor een totaler mens-zijn, juist nu de ambivalentie verder weg is. Is dat niet wonderlijk?


Genderverschil ontsluierd

Ton van den Born14 sep 2017

‘Lichaamsaanpassing is een dogma’

Ton van den Born25 jan 2015

Is genderdysforie voorspelbaar?

Ton van den Born26 nov 2014

Vier interseksuele sporters ondergaan genitale operaties om te mogen sporten in vrouwencompetitie

Arianne van der Ven27 apr 2014

Hersenstorm 2

Arianne van der Ven23 dec 2012

Hersenstorm 1

Arianne van der Ven14 dec 2012

Life, vanuit de parenclub

Arianne van der Ven19 aug 2012

De mensenmakers. Het eerste genderteam.

Arianne van der Ven 7 jan 2012

Merleau-Ponty en het weten van het lichaam

Arianne van der Ven20 feb 2010

Dialoog over aantrekkingskracht en het eigene

Anne Lever 4 aug 2002

Lichaamshaar :-( !

Eigenlijk zou ik hier willen schrijven dat ik op weg was naar het genderteam, want dat zou leuk passen bij het onderwerp. Maar dat is niet eerlijk, want het is niet waar (waarmee ik beslist niet wil zeggen dat ik het verzinnen van verhaaltjes een oneerlijke bezigheid vind). Ik zal eerlijk zijn: het was negen augustus en ik was op weg naar de kaakchirurg. Niet leuk dus. Omdat ik een beetje nerveus was, ...

Fleur Brouwer13 sep 2000

Hulpstukken voor het tussenlichaam

Fleur Brouwer 1 mei 1999

Time: 0.2435
Mem: 2,51MB