Drag Kings in het COC

Drag Kings in het COC

Eva Eöri cultuurlichaamcommunity 19 okt 2001


Op zaterdag 6 januari was er in het Amsterdamse COC een paneldiscussie geheten 'Van travestiet tot drag king', georganiseerd door de vrouwen SM-vereniging Wild Side. Het ging hierbij om vrouwen die zich om wat voor reden dan ook als man verkleden. Voor enkelen valt dit voornamelijk in de context van een SM-spel. Anderen vinden het ook leuk om zich daarbuiten te verkleden.

Uiteindelijk ging de discussie niet over transgenders. Het raakt immers kant nog wal om het over 'verkleden' te hebben als je jezelf als man ervaart. Uit de manier waarop vrouwen over 'hun' man praatten bleek wel dat hij dicht bij henzelf komt. De mannen zijn een deel van wie ze zelf zijn.

Sommige vrouwen lieten als man een van zichzelf kant zien die ze als vrouw niet kenden. Enkelen hadden bijvoorbeeld gekozen voor een verschrikkelijk foute man als alter ego. Een onbeschofte of hard type, zoals Dr. Bob (uit de reclame voor Cup-a-soup) of een veeleisende, onbuigzame SM-meester.
Anderen gaven hun mannen juist vriendelijke eigenschappen mee, bijvoorbeeld een nonchalante genieter of een verzorgende vaderfiguur. Zelf vond ik the Mexican Magician de interessantste man. Hij is een rokkenjager, een voyeur en een incompetente goochelaar met een zwaar Mexicaans accent. Een gladde versierder die dol is op femmes. Nou ben ik een femme... Zou dat...?

Aanvankelijk vroeg ik me af wat deze discussie mij op zou leveren. Ik heb niet de behoefte me als man te verkleden. Tot ik begreep dat het een manier is om eigenschappen die in jezelf zitten, maar die je nooit laat zien, naar boven te halen. Of om eigenschappen van jezelf heerlijk theatraal uit te vergroten. Eigenlijk precies datgene wat ik zelf doe als ik me overdreven vrouwelijk kleed...

Jordy in Transitland

Ton van den Born16 mrt 2016

Wie is er bang voor Germaine Greer?

Arianne van der Ven19 dec 2015

Een ongeautoriseerde film over Zhenya

Ton van den Born26 jun 2015

We vieren de ruimte

Ton van den Born 3 nov 2014

In de wachtkamer van dokter De Vaal

Arianne van der Ven 5 jul 2014

How a girl became a boi

Ton van den Born23 mei 2014

Erkenning en herkenning

Ton van den Born 1 dec 2013

Wat ben ik mooi!

Ton van den Born12 nov 2013

‘Lichaamsaanpassing is een dogma’

Ton van den Born25 jan 2015

Merleau-Ponty en het weten van het lichaam

Arianne van der Ven20 feb 2010

Zapatistas voor transgenicos

Arianne van der Ven25 jan 2009

Dialoog over aantrekkingskracht en het eigene

Anne Lever 4 aug 2002

Lichaamshaar :-( !

Eigenlijk zou ik hier willen schrijven dat ik op weg was naar het genderteam, want dat zou leuk passen bij het onderwerp. Maar dat is niet eerlijk, want het is niet waar (waarmee ik beslist niet wil zeggen dat ik het verzinnen van verhaaltjes een oneerlijke bezigheid vind). Ik zal eerlijk zijn: het was negen augustus en ik was op weg naar de kaakchirurg. Niet leuk dus. Omdat ik een beetje nerveus was, ...

Fleur Brouwer13 sep 2000

Hulpstukken voor het tussenlichaam

Fleur Brouwer 1 mei 1999

Time: 0.2678
Mem: 2,51MB