Nederlands Transgender Film Festival 2005

Alle films beschreven

Redactie cultuurfilmrecensies 25 apr 2005
Van 18 tot en met 22 mei vindt in Amsterdam voor de derde keer het Nederlands Transgender Film Festival plaats. Hieronder kun je lezen welke films, discussies en programma's er te zien zijn. Elders in het Continuum een interview met Kam Wai Kui, directeur van het festival.

Het festival opent met de Nederlandse première van de komische roadmovie Transamerica van Duncan Tucker. Bree, een transseksuele vrouw, wordt geconfronteerd met Toby, een jonge delinquent die de zoon is die ze nooit heeft gekend. Toby is wanhopig op zoek naar zijn biologische vader. Bree besluit Toby te begeleiden in die zoektocht dwars door Amerika. Met in de hoofdrollen Felicity Huffman (Lynette uit de tv-serie Desperate Housewives) en de 21-jarige upcoming acteur Kevin Zegers (Dawn of the Dead).

In het hoofdprogramma toont het NTGF de Nederlandse première van The Heart is Deceitful above all Things (Asia Argento, VS, 2005) naar het autobiografische boek van de transgender cultschrijver J.T. Leroy die op zijn zestiende debuteerde met het boek Sarah over een jonge transgender prostitué en beroemdheden als Bono, Madonna en Liv Tyler tot zijn bewonderaars mag rekenen. De film vertelt het verhaal hoe de jonge Jeremy met zijn instabiele moeder Sarah het leven van een truck stop hoer aan den lijve leert. Verder te zien: de komedie Agnes und seine Brüder (Duitsland, 2004), de over-the-top film van regisseur Oskar Roehler en Splendid Float (Taiwan, 2004) van Zero Chou over een Taoïstische priester die overdag overledenen ceremonieel begeleidt tussen de werelden en s avonds als drag queen de ster is van het melancholische Taiwanese lied.

In het Transcanadian programma richt het festival in een aantal bijzondere Canadese producties de aandacht op de jonge genderqueer beweging die seksualiteit en genderidentiteit op de helling zet. Drew Dennis van het Out On Screen filmfestival in Vancouver stelt speciaal hiervoor een experimenteel filmprogramma samen, gevolgd door een discussie. Het festival laat het Nederlandse publiek kennismaken met het fenomeen van spoken words met een spetterend optreden van Canadese verhalenverteller en woordkunstenaar Ivan E. Coyote. De vermakelijke en ontroerende real life soap Drag Kings on Tour (Sonia Slutsky, Canada, 2004) wordt de afsluiting van het festival.

In de wereld van de topsport is een afwijking in de hormonensamenstelling reden om een succesvolle sportcarrière te dwarsbomen, of zelfs te beëindigen. De verstrekkende gevolgen voor transgenders worden duidelijk in het programmaonderdeel Trans-n-Sport. De film 100% Woman (Karen Duthie, Canada, 2004) tekent de strijd die de Canadese nationale kampioene downhill mountain biker Michelle Dumaresq voert met haar tegenstanders om als transseksuele vrouw uit te kunnen komen voor haar land. De Oostenrijkse Erika Schinegger was wereldkampioene ski afdalen in 1966. In 1967 voerde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de seksetest in; daaruit bleek dat Schinegger een vorm van interseksualiteit had. De sportwereld wist niet goed om te gaan met deze wetenschap bij de wereldkampioene en zweeg in alle toonaarden, wat het einde betekende voor Schineggers carrière als topsportster. De nu 68-jarige Erik Schinegger kijkt in de film Erik(A) (Kurt Mayer, Oostenrijk, 2005) terug naar die periode in zijn leven en waarom hij ervoor koos man te worden na die gebeurtenis.

Sound of Transformation is een muzikaal programma met de documentaires Venus of Mars (Emily Goldberg, VS 2003) over transgender glam-punkrocker Venus van de band All the Pretty Horses, Funny Kinda Guy (Travies Reeves, Engeland, 2004) met de Schotse singer-songwriter Simon de Voil en de overpeinzingen van een puber in MTV-achtige setting in het Noorse 100% Human (Trond Winterkjaer en Jan Dalchow, Noorwegen, 2005).

Maar het NTGF is “zoals ook voorgaande edities het geval was- meer dan film alleen. In Mapping our history staat transgender geschiedschrijving centraal. De Canadese academica Viviane Namaste geeft een lezing, begeleid met Quebeciaanse muziek en beelden, over de geschiedenis van transgender artiesten in het Franstalig deel van Canada vanaf de jaren vijftig. De Vlaamse schrijfster en fotograaf Estelle Slegers en Marc de Clerq verzorgen de interactieve fototentoonstelling Planet Gender met een mobiele fotostudio waar festivalbezoekers gefotografeerd en geïnterviewd worden. Daarnaast is er de voorpremière van het historische document Screaming Queens van de historica Susan Stryker over de onstaansgeschiedenis van de homo- en transgenderbeweging in San Fransisco.

Het festival kent opnieuw een aantal verzamelprogrammas: het experimentele kortefilmprogramma T-Shorts #3 toont opvallende animatiefilms als Bikini en Drive Thru (kom een testosteronshot halen bij de drive in Willies!). In het verzamelprogramma The Man in Us gaan butchvrouwen en transmannen dan wel in confrontatie, dan wel in gesprek met elkaar over wat mannelijkheid doen met hun genderbeleving. O

ok deze editie is een speciaal programma voor jongeren met korte films als de Zweedse film Like a Boy en de Israëlische schooldrama A Different War met aansluitend een interactief programma voor de jongeren.

Voor het volledige programma: www.transgenderfilmfestival.com

Een ongeautoriseerde film over Zhenya

Ton van den Born26 jun 2015

Transgender film Laurence Anyways

Ton van den Born20 sep 2012

Een bijzonder sprookje van genderonbehagen

Janiek 10 jun 2011

De hele transwereld in een notendop

Nergens anders komt de Nederlandse transgender wereld in zo'n grote getale bij elkaar. Hier staat zij in haar volle diversiteit. Alle diensten, netwerken en idealisten die zich op transgenders richten zijn hier. Dit is het Transfusion Festival. het Continuüm schuimt voor u de meer dan twintig organisaties af die zich met een standje presenteren. Wat is er nieuw in transland?

Arianne van der Ven28 mei 2010

Verlies en winst voor twee verloren zoons

Janiek 8 mei 2010

Gwen Haworth: maak je eigen films!

Arianne van der Ven26 mei 2009

XXY

Jules Schaper21 jul 2008

'Transparent': man en moeder

In de film Transparent, te zien op het Nederlands Transgender Filmfestival in Amsterdam, afgelopen mei, laat regisseur Jules Rosskam 19 verschillende transmannen aan het woord die hun eigen kinderen hebben gebaard. Zwangerschap is voor veel mensen een soort oer-vrouwelijkheid: duidelijker vrouw kun je niet worden. Dit lijkt op gespannen voet te staan met mannelijkheid, dus hoe rijmt een ...

Jules Schaper13 jul 2007

Zapatistas voor transgenicos

Arianne van der Ven25 jan 2009

Wat wordt het lot van Trump's transgender ban

Arianne van der Ven 3 jan 2018

Genderverschil ontsluierd

Ton van den Born14 sep 2017

Voetstappen in de sneeuw

Tamar Doorduin 3 aug 2016

Wat maak je je druk over het transgenderbrein?

Eric Llaveria Caselles 3 mei 2016

Het Transgender Toilet wordt verkiezingsissue in de VS

Arianne van der Ven10 apr 2016

Time: 0.1277
Mem: 2,53MB