Take a walk on the wild side

Documentaire over Holly Woodlawn

Emile de Vries filmrecensies 9 jun 2003
Holly toenZij is dé Holly uit Lou Reeds nummer Walk on the Wild Side:

Holly came from Miami, FLA
Hitch-hiked her way across the USA
Plucked her eyebrows on the way
Shaved her legs and then he was a she
She says, Hey babe
Take a walk on the wild side


Díe Holly dus. Op het Transgenderfilmfestival werd een korte preview vertoont van de documentaire over Holly Woodlawn. Ter gelegenheid daarvan was ze in Amsterdam. Woodlawn is inmiddels in de vijftig en ondanks een tanende gezondheid nog steeds up and running. De kleine diva loopt moeilijk, haar handen beven en haar lippen trillen. Maar als ze voor aanvang van de preview bij het publiek wordt geïntroduceerd, blijkt ze een krachtige en innemende persoonlijkheid.

De preview van de documentaire begint met een minder glamoureus beeld. We zien Harold Ajzenberg, een kalende oudere man. Halfnaakt staat hij voor een spiegel in een morsige badkamer. Kleine borsten boven een dikke buik. Kettingrokend probeert hij zichzelf op te maken. Dat gaat moeizaam, vanwege die bevende handen. De pruik gaat op. En dan is Harold opeens Holly.
We zien Holly optreden in een klein achterafzaaltje. Ze zingt:

Hitch-hiked my way across the USA
Plucked my eyebrows on the way
Shaved my legs and then I was a she...


Maar Woodlawn heeft natuurlijk niet de stem van Lou Reed, en ook niet meer het uiterlijk van een twintigjarige. Ik vond het triest en bijna pijnlijk om naar het filmdoek te kijken en de ontluisterende beelden van een afgetakelde legende te zien. Alsof ze haar bestaansrecht uitsluitend ontleent aan die paar zinnetjes uit dat ene nummer. Die krachtige, innemende en buitengewoon geestige persoon die ik zojuist in levende lijve ontmoette móet toch meer te vertellen hebben?!
Ik hoop dat Barry Shils haar verhaal verstopt in de rest van de documentaire.


Dit artikel werd geschreven naar aanleiding van de documentaire over Holly Woodlawn waarvan tijdens het Transgenderfilmfestival 2003 (21 - 25 mei 2003) een preview vertoond werd.

Holly Woodlawn
director: Barry Shils


Een ongeautoriseerde film over Zhenya

Ton van den Born26 jun 2015

Transgender film Laurence Anyways

Ton van den Born20 sep 2012

Een bijzonder sprookje van genderonbehagen

Janiek 10 jun 2011

De hele transwereld in een notendop

Nergens anders komt de Nederlandse transgender wereld in zo'n grote getale bij elkaar. Hier staat zij in haar volle diversiteit. Alle diensten, netwerken en idealisten die zich op transgenders richten zijn hier. Dit is het Transfusion Festival. het Continuüm schuimt voor u de meer dan twintig organisaties af die zich met een standje presenteren. Wat is er nieuw in transland?

Arianne van der Ven28 mei 2010

Verlies en winst voor twee verloren zoons

Janiek 8 mei 2010

Gwen Haworth: maak je eigen films!

Arianne van der Ven26 mei 2009

XXY

Jules Schaper21 jul 2008

'Transparent': man en moeder

In de film Transparent, te zien op het Nederlands Transgender Filmfestival in Amsterdam, afgelopen mei, laat regisseur Jules Rosskam 19 verschillende transmannen aan het woord die hun eigen kinderen hebben gebaard. Zwangerschap is voor veel mensen een soort oer-vrouwelijkheid: duidelijker vrouw kun je niet worden. Dit lijkt op gespannen voet te staan met mannelijkheid, dus hoe rijmt een ...

Jules Schaper13 jul 2007

Time: 0.2231
Mem: 2,5MB