Een verrassende film

Gesignaleerd

anoniem cultuurfilmrecensies 1 feb 2000

De film is tegelijk bloedserieus en buitengewoon licht van toonzetting. De zevenjarige Ludovic voelt zich een meisje in een verkeerd lichaam en toont dit zonder enige aarzeling aan ouders en omgeving. Vanuit het gezichtspunt van Ludovic zien we de ouders  worstelen  met  het  besef dat  hier  meer  aan  de  hand is  dan  een kinderspel. In een interview antwoordde de regisseur op de vraag of Ma vie en rose een film voor kinderen is: 'Ik heb altijd gedacht dat dat niet zo was. Maar toen de film eenmaal was uitgebracht in Frankrijk en België kreeg ik veel reacties van ouders die zeiden: "We weten niet waarom, maar ons kind wil je film zien." Een Frans meisje van een jaar of twaalf vertelde me dat ze de film drie keer had gezien. Ik heb haar bedankt. Ze zei: "Ik vond het een mooie film." Een paar dagen geleden sprak ik een Zwitsers meisje. Ze zei: "Ik heb de film achttien keer gezien." Ik heb haar niet gevraagd waarom. (...) Die kinderen zitten met dezelfde vraag als Ludovic. Ze identificeren zich met hem. Maar dat gaan die meisjes mij niet vertellen als ik het ze vraag.' (Bron: de Volkskrant, 9 oktober 1997.) De film draaide afgelopen najaar in een aantal bioscopen. Wie hem gemist heeft krijgt vast nog een kans in het filmhuiscircuit of op de televisie.

Inmiddels heeft 'Ma vie en Rose' tijdens het tweede 'International Transgender Film and Video Festival' in London (1998) 'The Alchemy Award' gekregen. Een prijs voor de film met de beste representatie van een transgender persoon.

Een ongeautoriseerde film over Zhenya

Ton van den Born26 jun 2015

Transgender film Laurence Anyways

Ton van den Born20 sep 2012

Een bijzonder sprookje van genderonbehagen

Janiek 10 jun 2011

De hele transwereld in een notendop

Nergens anders komt de Nederlandse transgender wereld in zo'n grote getale bij elkaar. Hier staat zij in haar volle diversiteit. Alle diensten, netwerken en idealisten die zich op transgenders richten zijn hier. Dit is het Transfusion Festival. het Continuüm schuimt voor u de meer dan twintig organisaties af die zich met een standje presenteren. Wat is er nieuw in transland?

Arianne van der Ven28 mei 2010

Verlies en winst voor twee verloren zoons

Janiek 8 mei 2010

Gwen Haworth: maak je eigen films!

Arianne van der Ven26 mei 2009

XXY

Jules Schaper21 jul 2008

'Transparent': man en moeder

In de film Transparent, te zien op het Nederlands Transgender Filmfestival in Amsterdam, afgelopen mei, laat regisseur Jules Rosskam 19 verschillende transmannen aan het woord die hun eigen kinderen hebben gebaard. Zwangerschap is voor veel mensen een soort oer-vrouwelijkheid: duidelijker vrouw kun je niet worden. Dit lijkt op gespannen voet te staan met mannelijkheid, dus hoe rijmt een ...

Jules Schaper13 jul 2007

Zapatistas voor transgenicos

Arianne van der Ven25 jan 2009

Wat wordt het lot van Trump's transgender ban

Arianne van der Ven 3 jan 2018

Genderverschil ontsluierd

Ton van den Born14 sep 2017

Voetstappen in de sneeuw

Tamar Doorduin 3 aug 2016

Wat maak je je druk over het transgenderbrein?

Eric Llaveria Caselles 3 mei 2016

Het Transgender Toilet wordt verkiezingsissue in de VS

Arianne van der Ven10 apr 2016

Time: 0.1049
Mem: 2,51MB