Transmannen tegen transvrouwen bij de Battle of the Genders

Voetballen tegen vooroordelen

Tamar Doorduin interviewscommunity 10 apr 2012

2012-04-08Gender027 

Onderuitgezakt met een biertje zitten de transvrouwen na de wedstrijd in de kleedkamer. Na het gelijkspel tegen de transmannen is het tijd voor de derde helft. De Battle of the Genders was een groot succes en nu staat de cameraploeg al klaar om ook in de kleedkamer te filmen. Een paar dames staan nog onder de douche als er voor de zoveelste keer op de deur wordt geklopt: “Mogen we al binnenkomen? De dames zijn al klaar hoor!” Verward kijken de aanwezigen om zich heen. “Welke dames? Wij zijn hier nog bezig.” “Oh nee, ik bedoel, de heren zijn al klaar!” Bulderend gelach stijgt op. Want hoe een onwetende televisiemevrouw die stoere transjongetjes met “dames” aan kan duiden is een raadsel dat vandaag eerder op de lachspieren werkt dan op de zenuwen.

Dat je beter kan lachen dan in de verdediging schieten is precies wat Merel Moistra uit wil dragen. Ze organiseerde de voetbalwedstrijd tussen transgenders om hun zichtbaarheid voor een mainstream publiek te vergroten. “Ik denk dat het heel nuttig is om gewoon eens een uurtje naar transseksuelen te kijken zonder dat je je gelijk een voyeur voelt. Als je ze dan in het wild tegenkomt dan zit je er ook niet meer zo mee, want transseksualiteit komt gewoon vrij voor in de natuur,” legt Moistra uit aan de pers.

2012-04-08Gender069

Niet iedereen is even gecharmeerd van deze aanpak. Op de facebookpagina van Transgendernetwerk Nederland werd maanden tevoren al druk gediscussieerd over de clichébenadering van “mannen tegen vrouwen” en de uitsluiting van “transanderen”. Ook krantenkoppen als “ex-mannen voetballen tegen ex-vrouwen” vielen niet in de smaak. “De kop boven het artikel vond ik zelf ook verschrikkelijk... maar dat is dus de wereld waar we in leven”, reageerde Moistra hier zelf op.

Toch is die wereld niet zo vijandig als veel transpersonen zelf denken, zegt Merel als ik haar na de wedstrijd even spreek. “Er is natuurlijk altijd de angst dat je als freak voor iemands karretje gespannen wordt, van kijk daar heb je die transseksuele gekken die met elkaar gaan voetballen. Maar die angst, die moeten we nu voorbij zijn. De maatschappij is zo ontzettend klaar voor de transgender medemens. Dat wordt wel duidelijk als je ziet hoe enthousiast dit idee is opgepikt en hoe relaxt de sfeer hier was.” Als om deze uitspraak te illustreren komt er prompt een duidelijk aangeschoten man op ons af die Merel zijn respect wil betuigen. “Ik ben zo’n lul die in het bedrijfsleven zit weet je, die alleen maar geld wil verdienen, maar ik heb er zoveel respect  voor, dit soort dingen.”

2012-04-08Gender010

De samenstelling van de teams werd uiteindelijk gemengder dan van tevoren gepland. Vanwege het gebrek aan transvrouwen bood eerst de zus van een van de transjongens aan om mee te doen, waarna ook haar vriend zijn ADO Den Haag sjaaltje afdeed om zich in het voetbaltenue te hijsen. “Tja, lang blond haar, dus ook ik speel natuurlijk bij de vrouwen.” “Wil je mijn lippenstift lenen?,” biedt zijn vriendin hem aan. Ook ondergetekende belandde ondanks haar cisgender status onverwacht als veldvulling op het voetbalveld. Al moest haar wel even worden uitgelegd wat buitenspel nou ook alweer betekent.

Ook even de sfeer meeproeven van de wedstrijd? Zie onderstaand filmpje.

Foto’s afkomstig van Fl Fotografie: http://flfotografie.blogspot.com . Klik hier voor meer foto's! 

‘Altijd maar stiekem vrouw zijn’

Ton van den Born 9 feb 2018

‘Lichaamsaanpassing is een dogma’

Ton van den Born25 jan 2015

De twee kanten van zorgvuldigheid

Ton van den Born 9 jan 2015

Met open deuren

Ton van den Born 1 sep 2013

Transgenders en prostitutie in Den Haag

Arianne van der Ven 3 feb 2012

Een relatie zonder vanzelfsprekendheden

Wanneer er aandacht is voor de partners van transpersonen, gaat het meestal over heteroseksuele vrouwen wier man na jaren huwelijk in transitie gaat en vrouw wordt. Maar niet alle partners zijn heteroseksueel, en niet alle partners waren al voor de transitie in het spel. Tijd voor een serie partnerverhalen waarin diversiteit centraal staat. Voor dit eerste deel interviewden wij ...

Tamar Doorduin15 dec 2011

'Mededogen is het fundament'

Janiek 26 dec 2010

"Ik wil mijn gasten verwennen"

Jules Schaper en Jay 1 jul 2009

Werken aan een beter transverhaal

Ton van den Born12 dec 2017

Succes, slachtoffer, pion of pionier

Ton van den Born 7 mrt 2017

Alarmerende conclusies over transgenderzorg

Ton van den Born11 jul 2016

‘Als alles in zijn plooien is gevallen, is het geen issue meer’

Ton van den Born17 mei 2016

Blikvanger

  • 20 feb 2018 • Genderdoeboek

    Het Genderdoeboek van TNN is een wegwijzer voor hoe je op een correcte en genderinclusieve wijze om kan gaan met transgender personen. Het Genderdoeboek onderscheidt vier onderwerpen: geslachtsregistratie en persoonsgegevens, correcte aanspreekvormen, onderzoek en (genderneutrale) toiletten.

    Hier vind je de link naar het Genderdoeboek.

Time: 0.2618
Mem: 2,52MB