Kort nieuws uit de VS

Transgender vrouw eerst door politie gemolesteerd… half jaar later vermoord

Arianne van der Ven wereldwijd 20 apr 2009

In januari 2008 werd een zwarte transgender vrouw op het politieburo in Memphis Tennesee door agenten vastgehouden en geslagen. Het incident werd op video opgenomen en uitgezonden op TV. Een half jaar later - als de politieagenten voor de rechter staan - wordt dezelfde vrouw vermoord. In Memphis vraagt iedereen zich af wie dat gedaan heeft.

Toen Rodney King in 1991 door de politie van Los Angeles werd toegetakeld, stond George Holliday toevallig met een videocamera te filmen. De beelden van de King's molestatie en de vrijlating van de politieagenten, leidden tot rellen en 53 doden. De rellen werden uiteindelijk door King zelf gekalmeerd met zijn bekende woorden: "Can't we just all get along together?".

Eenzelfde video van een toetakeling van een zwarte transgender vrouw, in een politiebureau in Memphis Tennesee, in februari 2008, is te zien op Youtube. Kijk hier voor de video van de molestatie van Duanna Johnson op het nieuwskanaal WTTCTV 5. Er is niet alleen te zien dat Duanna wordt vastgehouden en geslagen, maar ook dat zij zich verzet. De agent die de klappen uitdeelde, de 28 jarige Bridges McRhea, gebruikte hierbij een paar handboeien als boksbeugel. Een andere agent, James Swain, houdt Duanna gedurende de molestatie vast, zodat zij niet goed terug kan vechten.

De zaak is niet aan het rollen geslagen door de klachten van de advocaat van het slachtoffer, maar doordat McRhea, de agent die de klappen uitdeelde een klacht indiende bij Interne Zaken tegen Swain, omdat die hem niet goed geassisteerd zou hebben. Dat bracht medewerkers van Interne zaken op het idee om eens naar de tapes van die avond te kijken. Er loopt nu een onderzoek wie van deze medewerkers de tapes heeft gelekt aan de pers.

Duanna was verslaafd aan heroine en werkte als sexwerker op Staten Avenue, nabij het Greyhound Station. Zij was al eerder betrokken geweest bij vechtpartijtjes met de politie. Na haar molestatie werd zij ineens een icoon voor de lokale transgender en mensenrechten organisaties. Ook werd zij plotsklaps de mogelijke eigenaar van 1,3 miljoen dollar. Die zouden haar eigendom worden als haar schadeclaims zouden worden toegewezen. Tegelijkertijd ging Duanna weer tippelen bij het Greyhound Station. Bekenden zeggen dat zij tippelde om geld te verdienen voor een lang verblijf bij haar moeder in Chicago. Duanna zou van de heroine af willen.

Duanne Johnson

Duanna Johnson


De twee politieagenten die Duanna molesteerden werden ontslagen. Maar het verhaal eindigt niet hier. Een half jaar na de molestatie in het politiebureau, op negen november 2008, kort na de publicatie van haar schadeclaim, word Duanna vermoord terwijl zij werkt, vlakbij het station waar vandaan zij een paar dagen later haar bus naar Chicago had moeten pakken.

Over de toedracht van de moord wordt druk gespeculeerd. Sommigen denken dat de politie van Memphis erachter zit, anderen geloven dat een paar zware jongens haar een deel van haar toekomstige rijkdom probeerden af te trochelen. De politie heeft nog geen verdachten.

Op 19 november werd Bridges McRhea, de politieagent die de klappen uitdeelde, door de gemeente Memphis voor het gerecht geleid. Hij wordt door de gemeente beschuldigd van het niet respecteren van Johnson's burgerrechten. Voor een politieagent staat hierop een maximum boete van 250.000 dollar en een maximum gevangenisstraf van 25 jaar. McRhea weigerde ieder commentaar bij het verlaten van het gerechtsgebouw.

De reacties in Memphis zijn bijzonder rustig. De transgender- en mensenrechtenorganisaties van Memphis houden een collecte voor haar begrafenis en organiseren een stille omgang door haar woonwijk en langs haar werkplek. De moeder van Duanna eist nog steeds 1,3 miljoen van de gemeente Memphis. De politie van Memphis krijgt een sensitivity training. Zij hebben dit jaar voor het eerst een informatie standje bij de Gay Pride mars en willen meer LGBT mensen in dienst nemen.

Duanna Johnson's verhaal heeft veel pers gehaald in het zuiden van de VS. De reden lijkt te zijn dat het Duanna's verhaal zoveel zwakheden in de zuidelijke staten van de VS aantoont. Duanna's verslaving en gewelddadig gedrag trekt de aandacht van rechtse kijkers. De overduidelijke zwakheden in het openbaar bestuur en in het politie-apparaat trekken de aandacht van de linkse kijkers. Een goed overzicht van deze zaak kan gelezen worden op de NY times.

Wat wordt het lot van Trump's transgender ban

Arianne van der Ven 3 jan 2018

Het Transgender Toilet wordt verkiezingsissue in de VS

Arianne van der Ven10 apr 2016

Voor vragen over werk en outing

Ton van den Born19 mrt 2016

Een ongeautoriseerde film over Zhenya

Ton van den Born26 jun 2015

“Prostitutie is de prijs voor eerlijkheid”

Islamitische religie studeren in Indonesië en daarna aan het werk met de minst geliefde bevolkingsgroep van de moslims in het land, transgenders. Dat is wat Gama deed. “Kinderen die erachter komen dat ze zich niet thuis voelen in hun eigen lichaam, worden op straat gezet en uit de familie verbannen. Uiteindelijk belanden de meesten in de prostitutie”.

“Na ...

Robin Smit14 jun 2013

Voorbij de seksetweedeling

Redactie12 apr 2013

Vechten voor transrechten… in de ring

Saar Raaymakers 7 apr 2013

Zweedse Transgenders willen schadeloosstelling voor “gedwongen” sterilisaties

Saar Raaymakers15 jan 2013

Mooi uitzicht

Ton van den Born16 apr 2018

Over discriminatie, intimiteit en de zoektocht naar geluk

Ton van den Born 2 dec 2015

Tweehonderdvijfenzestig

Kris van der Veen 7 dec 2012

Is zij een hij?

Janiek 24 aug 2009

Herdenking van de slachtoffers van hate-crimes

Redactie12 nov 2008

De straat op tegen discriminatie en geweld

Op 19 november jl. ging in Amsterdam een veertigtal mensen de straat op om aandacht te besteden aan de Internationale Transgender Gedenkdag, een moment in het jaar waarop wereldwijd hate crimes tegen transgenders aan de kaak worden gesteld. Initiatiefnemer in Nederland is ‘de Noodles’, een ‘collectief voor diversiteit en vrijheid van gender, sekse en seksualiteit’. ...

Anne Lever27 nov 2006

Time: 0.1493
Mem: 2,52MB