Vechten voor transrechten… in de ring

Saar Raaymakers wereldwijd 7 apr 2013

In maart 2013 werd bekend dat de Amerikaanse vechtsportster Fallon Fox geboren is als man. Nu willen enkele vechtsportsters niet meer tegen haar uitkomen. In de Amerikaanse arena is een debat ontstaan. Mogen transvrouwen vechten tegen bio-vrouwen?

 

Vechtsport is anders dan een sport als hardlopen. Het is vooral gewelddadiger. Daarom uiten sommige vrouwelijke boksers nu twijfels of het wel veilig is om tegen Fox te vechten. Wie het onderstaande fragment bekijkt, kan zich daar ook wel iets bij voorstellen. De vrouw die wint is Fox.

 fox

 Fallon in de ring. Klik op het plaatje voor het fragment. 

Dikke huid

Een van de boksters die niet tegen Fox wil uitkomen is Miecha Tate. Volgens haar zou Fox grotere handen, bredere polsen en schouders en zwaardere botten hebben. Allemaal zaken die een klap van Fox harder doen aankomen dan een klap van Tate. Ook zou Fox beter klappen kunnen incasseren omdat zij letterlijk een dikkere huid zou hebben. Een andere bokser, die recentelijk door Fox in een gevecht van 39 seconden knock-out werd geslagen, wil dat de wedstrijd ongeldig wordt verklaard. “Als ik had geweten dat Fox een man is geweest, had ik me heel anders voorbereid” aldus de gekwetste bokster Ericka Newsome.

Dat Fox transgender is werd bekend nadat ze een vergunning aanvroeg voor een gevecht bij de sportbond van de staat Florida. De bond legde de vraag publiekelijk voor aan een speciale commissie, die oordeelde dat Fox mocht deelnemen aan de vrouwencompetitie. Ondertussen is Fox wel onvrijwillig out.

Bloody Elbow

Iedereen die iemand is in de Amerikaanse vechtsport laat zich nu uit over transgenders. Zo meldt de invloedrijke sportcommentator Joe Rogan dat Fox een “f..king man” is, terwijl lesbische vechtsporters zoals Liz Carmouche haar in de ring verwelkomen.

De vechtsportwereld leest zich in op het gebied van transgenderzorg. Zo interviewt het blad Bloody Elbow dokter Marci Bowers. Bowers voert geslachtsoperaties uit en is zelf ook Man-naar-Vrouw-transgender. Zij meldt dat sporters die een hormoonbehandeling en een geslachtsoperatie ondergaan, na twee jaar een zelfde botdichtheid, spiermassa en huiddikte hebben als  biologische vrouwen.

Aangeslagen

Fox reageert op haar onvrijwillige outing met een documentaire over haar leven, waarvan nu al een trailer op het internet staat. “Ik ben 24 uur per dag bezig om te bedenken wat anderen van me kunnen vinden en hoe ik me daartegen kan verdedigen”, zegt een aangeslagen Fox. “Sommige mensen gaan dit niet begrijpen… Die gaan achter me aan komen… Ik moet overal klaar voor ze zijn. Net als in de ring”. Fox voelt zich bedreigd. “Sommige mensen vragen me waarom ik niet gewoon ophoud met vechten, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik vecht totdat dit gevecht gedaan is.” In de trailer komen andere transgender sporters, maar ook Fox’ kinderen en haar partner naar voren.

 FoxInterview

In deze trailer geeft Fox haar interview (klik op het plaatje).

Gendertest

Het toelaten van transgenders en interseksuelen bij de vrouwencompetities is al jaren een hot item. Wanneer kan je iemand uitsluiten van een vrouwencompetitie? Wie is een vrouw? Testen op chromosomen en op hormonen leiden beide tot uitsluitingen die onredelijk gevonden worden. Zo hebben veel vrouwen in de topsport een hoger testosteronniveau dan vrouwen die niet sporten en hebben veel vrouwen een Y-chromosoom. In mei 2011 bepaalde de internationale atletiekbond (IAAF) dat vrouwen met veel mannelijke hormonen mogen deelnemen aan vrouwenwedstrijden als zij in de wet ook als vrouw zijn erkend. De bond deed dit nadat de Zuid-Afrikaanse hardloopster Caster Semenya verbazing wekte met haar prestaties en haar mannelijke uiterlijk. De IAAF stelt wel als voorwaarde dat de testosteronwaarde van de vrouwelijke atleet lager ligt dan die bij mannen en dat hun lichaam geen profijt trekt uit het hogere gehalte hormonen.

De nieuwe regeling van het IAAF sluit transgenders en interseksuelen niet uit, maar maakt het wel mogelijk vrouwen met hoge testosteronwaardes uit te sluiten. Wie is nog wel een vrouw en wie net niet meer? In de sport blijft het een open vraag.

Wat wordt het lot van Trump's transgender ban

Arianne van der Ven 3 jan 2018

Het Transgender Toilet wordt verkiezingsissue in de VS

Arianne van der Ven10 apr 2016

Voor vragen over werk en outing

Ton van den Born19 mrt 2016

Een ongeautoriseerde film over Zhenya

Ton van den Born26 jun 2015

“Prostitutie is de prijs voor eerlijkheid”

Islamitische religie studeren in Indonesië en daarna aan het werk met de minst geliefde bevolkingsgroep van de moslims in het land, transgenders. Dat is wat Gama deed. “Kinderen die erachter komen dat ze zich niet thuis voelen in hun eigen lichaam, worden op straat gezet en uit de familie verbannen. Uiteindelijk belanden de meesten in de prostitutie”.

“Na ...

Robin Smit14 jun 2013

Voorbij de seksetweedeling

Redactie12 apr 2013

Zweedse Transgenders willen schadeloosstelling voor “gedwongen” sterilisaties

Saar Raaymakers15 jan 2013

Tweehonderdvijfenzestig

Kris van der Veen 7 dec 2012

Mooi uitzicht

Ton van den Born16 apr 2018

Over discriminatie, intimiteit en de zoektocht naar geluk

Ton van den Born 2 dec 2015

Is zij een hij?

Janiek 24 aug 2009

Herdenking van de slachtoffers van hate-crimes

Redactie12 nov 2008

Time: 0.1687
Mem: 2,51MB