Veelzeggende stiltes in intersekse sprookje

XXY

Jules Schaper filmrecensieslichaamwereldwijd 21 jul 2008
Alex is 15, leeft als meisje en woont met haar ouders in een idyllisch houten huis in een natuurgebied aan zee in Uruguay, ver weg van de bewoonde wereld Buenos Aires. Haar vader werkt als marinebioloog en onderzoekt en opereert zeeschildpadden. Later blijkt dat haar ouders de stad zijn ontvlucht om zich te onttrekken aan de betweters en artsen die zich met Alex zouden willen bemoeien.

xxy beeld
Alex en haar vader

Mocht je bij de titel van de film geen lichtje opgaan dan is het misschien niet meteen duidelijk waar Alex mee worstelt. Ze lijkt een gewone puber, nors, eigenzinnig en wat jongensachtig. Hoewel XXY staat voor het syndroom van Klinefelter (jongens met een extra X-chromosoom), lijdt Alex in de film eerder aan een hypothetische vorm van interseksualiteit. Ze heeft op het eerste gezicht een meisjeslichaam maar ze blijkt hormonen te slikken tegen baardgroei en er wordt in de film gesuggereerd dat ze een penis én een vagina heeft.

Ingrijpen

Waarom haar moeder na hun vlucht uit de stad een bevriende plastisch chirurg met zijn vrouw en zoon uitnodigt, is onduidelijk. Ze hoopt er duidelijk op dat hij haar man overtuigt van de noodzaak van een operatie voor Alex. Gaandeweg hun verblijf raakt ze zelf minder overtuigd van de noodzaak tot ingrijpen en verzet zich ineens weer tegen hun bemoeizucht.
De zoon van de chirurg, puberjongen Alvaro, wordt door Alex ingepalmd. Ze stelt onomwonden voor om met elkaar naar bed te gaan, wat ze uiteindelijk ook doen. Dat wordt voor Alvaro een verrassende ervaring omdat hij niet op de hoogte is van Alex' interseksualiteit – ze draait hem op zijn buik en penetreert hem. De verwarring, onzekerheid en schaamte van de pubers wordt nog groter als ze betrapt worden door de vader van Alex.
Het lijkt alsof de film wil zeggen dat interseksualiteit mag bestaan zonder medische ingreep, zonder dat er gekozen moet worden voor het ene of het ander geslacht. Alex' vader komt daarbij over als een liefdevolle, alles accepterende vader die zijn kind hoe dan ook prachtig vindt. Een keuze is er echter toch gemaakt: Alex wordt als meisje opgevoed en slikt hormonen. En interseksualiteit is nu eenmaal vaak ook vooral een medische conditie waarbij keuzes gemaakt moeten worden. Als je niet genoeg hormonen hebt, loop je de kans op botontkalking bijvoorbeeld.

Herkenbaar
De verwarring die Alex voelt, de weerzin tegen de hormonen, het niet wíllen maken van een keuze, de onvermijdelijkheid soms van een keuze, is behalve voor interseksuelen ook herkenbaar voor transgenders. De kwetsbaarheid is herkenbaar voor iedereen die met sekse-identiteit worstelt. Een aanrandingsscène, waarbij dorpsjongens even willen onderzoeken of het gerucht klopt, is heftig. Gelukkig heeft de jongen die het verteld heeft , een vriend van Alex, spijt en komt hij haar te hulp.

Alex: ‘Je kan me niet eeuwig beschermen.’
Vader: ‘Tot je gekozen hebt.'
Alex: ‘Wat?'
Vader: ‘Wat je wilt.’

De film slaagt er niet helemaal in de dichotomie ter discussie te stellen door de onwaarschijnlijke vorm van interseksualiteit en de dubbelzinnige ouders. Als je dit alles echter over het hoofd ziet, dan zou je uit dit sprookje vol prachtige beelden met veelzeggende stiltes, de moraal kunnen trekken: leven tussen de seksen is moeilijk maar mogelijk.

Regie: Lucia Penzo, Argentinië, 2007

Wat wordt het lot van Trump's transgender ban

Arianne van der Ven 3 jan 2018

Het Transgender Toilet wordt verkiezingsissue in de VS

Arianne van der Ven10 apr 2016

Voor vragen over werk en outing

Ton van den Born19 mrt 2016

Een ongeautoriseerde film over Zhenya

Ton van den Born26 jun 2015

“Prostitutie is de prijs voor eerlijkheid”

Islamitische religie studeren in Indonesië en daarna aan het werk met de minst geliefde bevolkingsgroep van de moslims in het land, transgenders. Dat is wat Gama deed. “Kinderen die erachter komen dat ze zich niet thuis voelen in hun eigen lichaam, worden op straat gezet en uit de familie verbannen. Uiteindelijk belanden de meesten in de prostitutie”.

“Na ...

Robin Smit14 jun 2013

Voorbij de seksetweedeling

Redactie12 apr 2013

Vechten voor transrechten… in de ring

Saar Raaymakers 7 apr 2013

Zweedse Transgenders willen schadeloosstelling voor “gedwongen” sterilisaties

Saar Raaymakers15 jan 2013

‘Lichaamsaanpassing is een dogma’

Ton van den Born25 jan 2015

Merleau-Ponty en het weten van het lichaam

Arianne van der Ven20 feb 2010

Dialoog over aantrekkingskracht en het eigene

Anne Lever 4 aug 2002

Lichaamshaar :-( !

Eigenlijk zou ik hier willen schrijven dat ik op weg was naar het genderteam, want dat zou leuk passen bij het onderwerp. Maar dat is niet eerlijk, want het is niet waar (waarmee ik beslist niet wil zeggen dat ik het verzinnen van verhaaltjes een oneerlijke bezigheid vind). Ik zal eerlijk zijn: het was negen augustus en ik was op weg naar de kaakchirurg. Niet leuk dus. Omdat ik een beetje nerveus was, ...

Fleur Brouwer13 sep 2000

Hulpstukken voor het tussenlichaam

Fleur Brouwer 1 mei 1999

Als ik jou, o schuchtere ziel, eens dit meisjeslichaam liet

Anne Lever 1 dec 1998

Time: 0.1574
Mem: 2,51MB