Ton van den Bornkort, 11 juli 2018

Beoordeel aanbieders transgenderzorg!

Op de zorgkaart van Nederland (http://www.zorgkaartnederland.nl) staan behalve fysiotherapeuten, psychologen en vele gespecialiseerde artsen nu ruim twintig zorgaanbieders op het gebied van genderdysforie. Psychologen, logopedisten, GGZ, gendercentra. Je kunt de zorgaanbieders zelf reviewen waarmee je anderen helpt een keuze te maken.

Transvisie heeft in juni de mogelijkheid gecreëerd dat zorgaanbieders speciaal op transgenderzorg op de zorgkaart gewaardeerd kunnen worden. Dit helpt om het totale zorgaanbod én de kwaliteit daarvan zichtbaar te maken.

Hoe werkt het?
Ga naar www.zorgkaartnederland.nl en geef waarderingen aan je zorgverleners. Dit kan je psycholoog zijn of je endocrinoloog, maar ook een chirurg, de huidtherapeut of logopedist.

Je kunt je review doen voor de gehele zorginstelling of je behandelaar. Soms zijn ook specifieke teams apart te vinden, zoals het genderteam van het Vumc.

Staat jouw zorgverlener er niet tussen, dan kun je die aanmelden bij de redactie van zorgkaartnederland.nl. Dat kan hier.

Van belang is om bij het invullen van de waardering aan te geven dat het gaat om zorg voor de ‘aandoening’ genderdysforie (we zijn niet erg gelukkig met deze term). Alle waarderingen op het vlak van genderdysforie zijn dan zichtbaar via deze pagina.

De contactgegevens die gevraagd worden, zijn voor de redactie zodat ze je review eventueel kunnen controleren. Dit is om misbruik te voorkomen. Het kan vijf dagen duren voor je review online staat. De redactie beoordeelt hem eerst nog.

Da ist nicht mehr Mann noch Frau ..." : Theologie jenseits der Geschlechterdifferenz

kort, 19 december 2006
In dit pittige boek betoogt Karle dat cultuur veel meer dan biologie gender definieert, ook/juist als deze definities geconfronteerd worden met menselijke verschijningsvormen en met de bijbelse noties schepping en herschepping.

Een man die graag een vrouw wil zijn is niet gek

kort, 26 oktober 2009
Judith Verkerke voert in NRC next van maandag 26 oktober (p. 17) een pleidooi voor het depathologiseren van mensen met transgender gevoelens.

Sex change

kort, 25 juni 2009
Na een hartprobleem besluit Terry Cummings om haar genderdysforie onder ogen te zien en de transitie te starten van man naar vrouw. Een videoverhaal.

Genderdoeboek

kort, 20 februari 2018

Het Genderdoeboek van TNN is een wegwijzer voor hoe je op een correcte en genderinclusieve wijze om kan gaan met transgender personen. Het Genderdoeboek onderscheidt vier onderwerpen: geslachtsregistratie en persoonsgegevens, correcte aanspreekvormen, onderzoek en (genderneutrale) toiletten.

Hier vind je de link naar het Genderdoeboek.

Elk kind is anders

kort, 25 augustus 2011
Uitgave: Amsterdam / Utrecht: FWOS / VU Medisch Centrum
Deze brochure (pdf) geeft antwoord op 15 vragen van ouders over de identiteit van hun kind, zoals:
- Hoe herken ik genderdysforie bij een jongen?
- Hoe herken ik genderdysforie bij een meisje?
- Hoe kan ik mijn kind het best begeleiden?
- Hoe voorkom ik dat mijn kind gepest wordt?
- Wanneer moet ik hulp zoeken?

Discussie over genderdysforie op de radio

kort, 4 mei 2010
Vrijdag 7 mei zal in Blikvoer@Nachtegiel (de radioshow van Giel Beelen) een discussie worden gehouden over genderdysforie. Wanneer is iemand klaar voor een geslachtsverandering? Nino (14) wist al heel snel dat hij toch echt een jongen is en geen meisje. Waarom niet nu al die operatie?
 
Check hier de reportage over Nino: http://blikvoer.vara.nl/Onderwerp.aspx?id=417
 
Om 01:30 (op NL3 en op 3FM) ontvangt Giel de nu vijftienjarige Nino in de studio om hierover de discussie aan te gaan met kijkers en luisteraars. Je kan meedoen in de discussie via http://blikvoer.vara.nl/Onderwerp.aspx?id=417 een WEBCAMreactie achter te laten op Blikvoer. Deze reactie kan afgespeeld worden in de show.

Onder mannen

kort, 10 oktober 2006
De auteur heeft anderhalf jaar undercover als man geleefd en beschrijft haar ervaringen.

De Nacht dat de Sterren Dansten

kort, 6 april 2010

Als Paul Janssen in oktober 2005 een bezoek brengt aan Zuid-Frankrijk verandert zijn leven op slag als hij in een visioen contact krijgt met een verre zielsverwant. Het blijkt een vrouw te zijn, die daar vroeger leefde, en hem uitnodigt met haar mee te gaan, terug naar 1145, zodat hij met eigen ogen kan zien hoe het leven toen was. 
Na zijn visioen lijkt de wereld veranderd. De mensen lijken hem niet meer te begrijpen en hij lijkt ook zichzelf niet meer te begrijpen. Dit wordt het begin van een persoonlijke zoektocht.

What's so bad about a boy who wants to wear a dress?

kort, 20 augustus 2012

De New York Times heeft een grote rapportage gepubliceerd over transgender kinderen in de Verenigde Staten. 

In-between bodies: sexual difference, race and sexuality

kort, 27 december 2007
In deze theoretische beschouwing over 'het lichaam' aandacht voor lichamen die buiten het binaire sekse- en gendersysteem vallen en theorieën over sekse, gender en etniciteit.