nieuws, 26 augustus 2007

Chinees exhibitionisme

In het AD van 25 aug. jl. stond een klein berichtje dat hier vast wel volledig mag worden overgenomen. Het luidt als volgt: "China heeft bloederige tv-shows verboden waarin patienten live een geslachtsverandering of cosmetische operatie ondergaan. Het enige nut van de ‘exhibitionistische' programma's was het opkrikken van kijkcijfers, aldus de autoriteiten. Die hebben tv-zenders opgedragen nieuwe producties te stoppen en bestaande series van de buis te halen. De maatregel zou nodig zijn om de geloofwaardigheid van tv te behouden en ervoor te zorgen dat zij een goede invloed heeft op de samenleving."
Als je er even bij stilstaat, zijn er na het lezen van dit simpele berichtje vragen te over. Bijvoorbeeld: kennelijk kan er in China gepraat worden over en gekeken worden naar geslachtsverandering, maar wat zegt dit over het dagelijks leven? Zijn transseksuelen min of meer geaccepteerd en als ze op tv worden 'omgebouwd' zelfs filmsterren?
En een heel andere vraag: zou onze overheid hier een voorbeeld aan moeten nemen of... juist niet?

A.L. 26-08-07

In de nieuwe rubriek ‘Kort' besteedt het Continuum aandacht aan berichten over (trans-)gender in de samenleving, m.n. in de media en op internet.