nieuws, 2 oktober 2007

De burgemeester en haar vrouw

Nee, het is geen nieuws meer als het dagblad De Pers op 27 sept. jl meldt dat Jenny Bailey burgemeester is geworden van Cambridge. Een flink aantal kranten schreven er namelijk al in mei over. Toch is het een te mooi bericht om er in deze nieuwe rubriek niet toch nog even aandacht aan te besteden.
Het ANP berichtte als volgt: "De Britse universiteitsstad Cambridge krijgt met de 45-jarige Jenny Bailey een burgemeester die als man is geboren en vijftien jaar geleden door een hormoonbehandeling van geslacht is veranderd. Ook haar 49-jarige partner Jennifer Liddle was eerder man. Bailey stelde in de donderdageditie van The Daily Telegraph dat ze besloot open kaart te spelen over haar medische behandeling, nadat ze door lokale media in Cambridge was benaderd met vragen over haar verleden als man. Ze was eerder getrouwd en heeft twee kinderen." En de Telegraaf, die wakkere krant, weet nog te melden dat Bailey's ex-vrouw bijzonder trots is op haar voormalige man.

Burgemeester jenny bailey

Terugblikkend - het is best een voordeel als je laat bent met je ‘nieuws' - schrijft De Pers: "Opvallend was de aandacht die de benoeming van Bailey kreeg. Of liever gezegd: het gebrek aan aandacht. Een aantal berichten verscheen in de kranten, maar geen grote verhalen. Zelfs de sensatiepers hield zich vrij stil. En dat is misschien wel het opmerkelijkst: niemand kijkt er van op. Het geeft aan hoe de houding van de Britten is veranderd." Vervolgens beschrijft de krant hoe de positie van homoseksuelen en transseksuelen in Groot-Brittannië tot voor kort nog bedroevend was te noemen. Die positie is de laatste jaren radicaal gewijzigd. Maar dit terzijde.
Lezer: blijf gewoon even stil zitten. Niet alleen de burgemeester maar ook haar vrouw! Wat kan de wereld wonderlijk mooi zijn.

A.L.

Ken je vergelijkbare situaties? Het prikbord van het Continuum staat open.

http://www.depers.nl/Buitenland/?ID=105395&ref=rss
of google op ‘Jenny Bailey'