Eva Eörirecensies, wetenschap, achtergrond, 19 oktober 2001

Drag Kings in het COC


Op zaterdag 6 januari was er in het Amsterdamse COC een paneldiscussie geheten 'Van travestiet tot drag king', georganiseerd door de vrouwen SM-vereniging Wild Side. Het ging hierbij om vrouwen die zich om wat voor reden dan ook als man verkleden. Voor enkelen valt dit voornamelijk in de context van een SM-spel. Anderen vinden het ook leuk om zich daarbuiten te verkleden.

Uiteindelijk ging de discussie niet over transgenders. Het raakt immers kant nog wal om het over 'verkleden' te hebben als je jezelf als man ervaart. Uit de manier waarop vrouwen over 'hun' man praatten bleek wel dat hij dicht bij henzelf komt. De mannen zijn een deel van wie ze zelf zijn.

Sommige vrouwen lieten als man een van zichzelf kant zien die ze als vrouw niet kenden. Enkelen hadden bijvoorbeeld gekozen voor een verschrikkelijk foute man als alter ego. Een onbeschofte of hard type, zoals Dr. Bob (uit de reclame voor Cup-a-soup) of een veeleisende, onbuigzame SM-meester.
Anderen gaven hun mannen juist vriendelijke eigenschappen mee, bijvoorbeeld een nonchalante genieter of een verzorgende vaderfiguur. Zelf vond ik the Mexican Magician de interessantste man. Hij is een rokkenjager, een voyeur en een incompetente goochelaar met een zwaar Mexicaans accent. Een gladde versierder die dol is op femmes. Nou ben ik een femme... Zou dat...?

Aanvankelijk vroeg ik me af wat deze discussie mij op zou leveren. Ik heb niet de behoefte me als man te verkleden. Tot ik begreep dat het een manier is om eigenschappen die in jezelf zitten, maar die je nooit laat zien, naar boven te halen. Of om eigenschappen van jezelf heerlijk theatraal uit te vergroten. Eigenlijk precies datgene wat ik zelf doe als ik me overdreven vrouwelijk kleed...