kort, 20 februari 2018

Genderdoeboek

Het Genderdoeboek van TNN is een wegwijzer voor hoe je op een correcte en genderinclusieve wijze om kan gaan met transgender personen. Het Genderdoeboek onderscheidt vier onderwerpen: geslachtsregistratie en persoonsgegevens, correcte aanspreekvormen, onderzoek en (genderneutrale) toiletten.

Hier vind je de link naar het Genderdoeboek.

Chinees exhibitionisme

kort, 26 augustus 2007

In het AD van 25 aug. jl. stond een klein berichtje dat hier vast wel volledig mag worden overgenomen. Het luidt als volgt: "China heeft bloederige tv-shows verboden waarin patienten live een geslachtsverandering of cosmetische operatie ondergaan. Het enige nut van de ‘exhibitionistische' programma's was het opkrikken van kijkcijfers, aldus de autoriteiten. Die hebben tv-zenders opgedragen nieuwe producties te stoppen en bestaande series van de buis te halen. De maatregel zou nodig zijn om de geloofwaardigheid van tv te behouden en ervoor te zorgen dat zij een goede invloed heeft op de samenleving."
Als je er even bij stilstaat, zijn er na het lezen van dit simpele berichtje vragen te over. Bijvoorbeeld: kennelijk kan er in China gepraat worden over en gekeken worden naar geslachtsverandering, maar wat zegt dit over het dagelijks leven? Zijn transseksuelen min of meer geaccepteerd en als ze op tv worden 'omgebouwd' zelfs filmsterren?
En een heel andere vraag: zou onze overheid hier een voorbeeld aan moeten nemen of... juist niet?

A.L. 26-08-07

In de nieuwe rubriek ‘Kort' besteedt het Continuum aandacht aan berichten over (trans-)gender in de samenleving, m.n. in de media en op internet.

 

Vers van de pers: Pilotonderzoek naar seksualiteitsbeleving van transgenders

kort, 11 juli 2012

De publicatie 'Een dubbel gevoel' is het verslag van een kwalitatief pilotonderzoek onder twaalf transgender personen naar de factoren die een rol kunnen spelen bij seksualiteitsbeleving. Ook is de behoefte aan informatie en hulpverlening rondom hun seksuele gezondheid geïnventariseerd. De resultaten bieden aanknopingspunten voor vervolgonderzoek, interventies en hulpverlening.

De auteurs zijn Tamar Doorduin en Willy van Berlo.
Uitgave: Rutgers WPF, 2012

Genderdysforie bij kinderen en jongeren

kort, 30 juli 2010
Onderzoek naar de toegevoegde waarde van lotgenotencontact ten aanzien van de hulpverleningsvormen binnen Herlaarhof (centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie) aan kinderen/adolescenten met genderdysforie en hoe dit lotgenotencontact inhoudelijk vormgegeven kan worden.

Het rapport is op te vragen bij:
Transgendergroep Eindhoven -

Lesbian, gay, bisexual and transgender rights in Poland and Latvia

kort, 15 februari 2007
Beschrijving van de mensenrechten van onder meer transgenders in Polen en Letland. Bevat aanbevelingen voor  de Europese, Poolse en Letse overheden om deze rechten te waarborgen.

Dames, heren en anderen: transgenders in Nijmegen

kort, 28 januari 2010
Wat betekent het om transgender of transseksueel te zijn? Hoe kan de gemeente transgenders ondersteunen? En sluit de ‘roze' infrastructuur in Nijmegen aan bij de behoeften van deze mensen? 
Meer info

Elk kind is anders

kort, 25 augustus 2011
Uitgave: Amsterdam / Utrecht: FWOS / VU Medisch Centrum
Deze brochure (pdf) geeft antwoord op 15 vragen van ouders over de identiteit van hun kind, zoals:
- Hoe herken ik genderdysforie bij een jongen?
- Hoe herken ik genderdysforie bij een meisje?
- Hoe kan ik mijn kind het best begeleiden?
- Hoe voorkom ik dat mijn kind gepest wordt?
- Wanneer moet ik hulp zoeken?

Urgency Required: Gay and Lesbian Rights are Human Rights

kort, 28 april 2010
Deze Engelstalige bundel over voornamelijk homorechten wereldwijd bevat ook een aantal artikelen over transgenders, o.a. een bijdrage van Thomas Wormgoor over transgender emancipatie in Nederland, een beschrijving van een groep travestieten in Latijns-Amerika en persoonlijke portretten van een aantal transgender mensen.

Het verkeerde lichaam

kort, 27 oktober 2007
Aandacht voor een aantal jongeren met genderdysforie en het gesprek dat ze hebben met Kelly van der Veer, een bekende transvrouw sinds ze meedeed aan het televisieprogramma Big Brother. Ook komt aan het woord Bastiaan Franse, maatschappelijk werker speciaal voor genderdysfore jongeren bij Humanitas. In 2008 verschijnt een boek met portretten van de jongeren.

Lees verder op:
http://zoek.volkskrant.nl/artikel

Social exclusion of young lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) people in Europe

kort, 6 oktober 2006
Analyse van de belangrijkste uitsluitingsmechanismen waarmee LGBT jongeren in Europa te maken hebben, met name op het gebied van onderwijs, gezondheid, werk en actief burgerschap.

Trans people in love

kort, 30 november 2008
Persoonlijke ervaringen van mensen die zich identificeren als transgender of transseksueel met de liefde en relaties.