nieuws, 7 juli 2008

Genderstudies over Trans

Op vrijdag 4 juli beviel Thomas Beatie (34) van een gezonde meisjesbaby. Zijn bezoek als 'eerste' zwangere man aan Oprah Winfrey dit voorjaar was legendarisch. Marieke van Eijk, gastredacteur van het Tijdschrift voor Genderstudies refereert eraan in haar redactioneel: 'Dat iemand zich als man identificeert en tegelijkertijd zijn wens vervult zelf kinderen te baren, raakt aan diepgewortelde aannames over mannelijkheid, vrouwelijkheid, gender, sekse en lichamelijkheid.' (p. 3)

Thomas Beatie is een witte Noord-Amerikaanse transman die zijn baarmoeder heeft behouden.Hij werd geboren als meisje, en startte als twintiger de transitie naar man: hij gebruikte testosteron en onderging een borstoperatie. Tegelijkertijd besloot hij verder niets te veranderen, zodat hij zelf kinderen zou kunnen krijgen. Dat is inmiddels gelukt.

De verwarring was groot na zijn optreden bij Oprah. Zwangerschap hoort nu eenmaal bij vrouwen, zo is de teneur. Dat Beatie een man was en zwanger, waren twee elkaar uitsluitende werkelijkheden. Van Eijk analyseert dat treffend in haar redactioneel op het themanummer dat geheel gewijd is aan Transgender: 'Een transman kan niet tegelijkertijd doorgaan als man en opelijk zijn 'vrouwelijk' biologische reproductiviteit laten zien. Gender troubles anno 2008.' (p. 3)
Van Eijk legt de term 'transgender' uit en de verschillende betekenissen die eraan gegeven kunnen worden. En tegelijkertijd de paradox die erin schuilt: als je het benoemt als transgender, sluit je weer mensen uit.
Verder in dit nummer van Genderstudies onder meer een bespreking door Bart Eeckhout van een oude novelle The penis story van Sarah Schulman over een lesbo die op een ochtend wakker wordt met een piemel, een artikel van Geertje Mak over hoe sekse tot identiteit/zelf werd aan de hand van haar historische onderzoek naar interseksuelen en een statistische berekening over het aantal transseksuelen: het komt vaker voor dan je denkt, zoals de titel van het artikel van Femke Olyslager en Lynn Conway al aangeeft. Marije Graven en Marjolijn van den Brink tot slot geven een juridische uiteenzetting over transgender: wat zijn je rechten rond je geboorte-akte, sociale zekerheid en discriminatie?