anoniemachtergrond, 1 mei 1996

Het Jongensuur

Het Jongensuur is een contactgroep voor mensen met een vrouwenlichaam die zich man, een beetje man of iets tussen de seksen in voelen. De doelstelling van Het Jongensuur is, naast onderlinge informatieuitwisseling, het doorbreken van de maatschappelijke tweedeling in mannen en vrouwen en het creëren van ruimte voor een 'derde sekse'.

Wanneer iemands genderidentiteit (het gevoel man of vrouw te zijn) niet overeenstemt met het lichamelijke geslacht, spreekt men van 'genderdysforie'. Niet iedere genderdysforicus kiest voor een medische geslachtsaanpassing en de daaraan gekoppelde juridische geslachtswijziging. Wanneer je jezelf als man noch vrouw ervaart, kom je terecht in een maatschappelijk niemandsland: je moet je staande houden in een wereld die slechts de hokjes 'man' en 'vrouw' erkent.
Ieder formulier dat je invult (of het nu om een girorekening of om een wasmiddelenenquête gaat) dwingt je weer tot een keuze uit slechts twee mogelijkheden. Hetzelfde geldt voor de openbare toiletten, waar een simpele oplossing mogelijk zou zijn. Waarom kan er niet gewoon één deur voor iedereen zijn? In ziekenhuizen zijn de aparte vrouwen- en mannenzalen gelukkig op hun retour. De taal daarentegen vormt nog steeds een knellend harnas voor wie zich noch 'hij' noch 'zij' voelt.
De beperkingen van het vrouwenlichaam en van de hokjesmaatschappij hebben in 1994 geleid tot de oprichting van Het Jongensuur. Sommigen van ons noemen zich transseksueel, anderen zien zichzelf als half man/half vrouw. Sommigen kiezen voor lichamelijke aanpassingen, anderen proberen hun identiteit vorm te geven zonder medische ingrepen.
Ben je geïnteresseerd in onze activiteiten, neem dan contact met ons op via .