Fleur Brouweropinie, 13 september 2000

Metrogender


Doet u dat, teruggekomen van verblijf elders, ook: kranten die vanzelf oude kranten zijn geworden met een natte vinger doorbladeren? Ik doe het, en het levert zowel aangename als onaangename verrassingen op (meestal natuurlijk onaangename, want ellende is nieuws).

Plotseling was daar de essentiële informatie over de gendertoestand in de Mexicaanse metro. Gender-bender is een item in Mexico-stad! Gelezen? Ik las. In de metro van Mexico-stad zijn voortaan de drie voorste wagons niet meer toegankelijk voor mannen. 'Dit moet voorkomen dat vrouwelijke passagiers door handtastelijke mannen worden lastig gevallen.' Origineel, dacht ik. En voorin wordt het lekker relaxed (?). Maar meteen stelde ik me voor dat een vrouw die niet in één van die voorste wagons ging zitten, door deze maatregel nog 'vogelvrijer' zou worden dan ze in de Mexicaanse metro nu kennelijk al is. Ze kunnen, zo kwam me voor, beter de achterste wagon reserveren voor mannen die hun handen niet thuis kunnen houden en de anderen in de boeien slaan zodra ze over de schreef gaan.

Ik las verder. Het werd nog interessanter. Voor travestieten wordt een uitzondering gemaakt. Ze worden gedoogd, want aan controle kun je natuurlijk niet beginnen. Travestieten als categorie, dat zie ik in Europa nog niet snel gebeuren! En vervolgens... Het personeel houdt een probleem: 'De vrouwen in vodden hebben vaak kort haar en haargroei op de bovenlip.' Ze 'reageren vaak beledigd als een controleur vraagt of zij daadwerkelijk van het vrouwelijk geslacht zijn'. Ook maar gedogen dus.

Een vriendin die in Mexico gewoond heeft, liet ik het berichtje lezen. 'Hè', zei ze. 'Dat van die voorste wagons was allang zo.'

Zou gender-bender niet in Mexico maar gewoon in de Nederlandse media een item zijn geworden?