anoniemrecensies, 3 september 2001

Nederlands Transgender Filmfestival

persbericht juli 2001

BBER INCLUDE='..\include\header.htm'>
Nederlands Transgender Filmfestival
3 - 7 Oktober 2001
Cultureel Centrum De Balie, Amsterdam


Stichting T-Image presenteert in samenwerking met Cinema de Balie van 3 t/m 7 oktober 2001 in het cultureel centrum De Balie het Nederlands Transgender Filmfestival (NTGF). Dit vijfdaagse evenement stelt zich ten doel zowel het algemene als het ingewijde publiek kennis te laten maken met films die de klassieke tweedeling man-vrouw doorbreken, oftewel: trans-gender. Het programma biedt interessante, uitdagende, komische, experimentele maar ook ontroerende en hartverwarmende producties. Daarnaast zijn er discussies met filmmakers en lezingen door gerenommeerde sprekers uit het buitenland. Dit filmfestival wil een context bieden voor de veelal complexe transgender onderwerpen - met ernst en speelsheid. Als evenement dat zich exclusief richt op producties met een transgender-thematiek is het NTGF uniek voor Europa.


Filmprogramma


Het filmprogramma bestaat uit vijf onderdelen: in Recente Releases presenteert het festival met enige trots de Nederlandse premières van Hedwig and the Angry Inch van John Cameron Mitchell en Southern Comfort van Kate Davies, winnaars van respectievelijk de Publieksprijs voor de Beste Speelfilm en de Juryprijs voor de Beste Documentaire op het Sundance Film Festival 2001.

Er is speciale aandacht voor Zuidoost-Aziatische representaties van transgenders in Asian Expressions bestaande uit komedies, art-house producties over genderbending in de Hong Kong cinema en cultklassiekers uit Japan.

Verder wil het NTGF twee onderwerpen onder de aandacht brengen in twee speciale programma's: de representatie van FTM's (vrouw-naar-man transseksuelen) en Interseksualiteit. Beide onderwerpen zijn doorgaans onderbelicht in de media, in tegenstelling tot de vaak sensatiezoekende representaties van man-naar-vrouw transseksuelen. Het FTM-programma bestaat uit een selectie innemende korte films over levens van vrouw-naar-man-transseksuelen en -transgenders. Het Intersex Programma is een selectie van aangrijpende korte films gemaakt door interseksuelen over de taboes rond dit onderwerp en pleit voor meer openheid en rechtvaardigheid.

Het verzamelprogramma T-Shorts biedt een selectie korte films variërend van experimentele beeldpoëzie, komische toespelingen, tot het ontroerende en grappige No Dumb Questions, waarin drie jonge kinderen de kijkers met hun kinderlijke wijsheid inlichten over het transformatieproces van hun geliefde oom/tante. Deze film was winnaar van de Publieksprijs voor de Beste Korte Film op het San Francisco International Lesbian & Gay Film Festival 2001.

Lezingen van Cheryl Chase en Susan Stryker

Aansluitend op het Intersex filmprogramma zal Cheryl Chase, de oprichter van Intersex Society of North America (ISNA), voor de eerste keer in Nederland een lezing verzorgen over de activiteiten van ISNA.
ISNA werd in 2000 door The International Gay & Lesbian Human Rights Commission bekroond met de Human Rights Award voor hun activiteiten voor mensenrechten van interseksuelen in de Verenigde Staten. ISNA doet baanbrekend werk in de strijd tegen taboes rondom interseksualiteit en probeert door goede voorlichting de discutabele medische interventies op jonge kinderen met kenmerken van interseksualiteit te beïnvloeden (zie de website van ISNA: www.isna.org).
Regisseur en gerenommeerde fotograaf Del LaGrace Volcano, lid van ISNA, zal eveneens aanwezig zijn bij de lezing van Cheryl Chase om toelichting te geven op zijn film Intersex Journey (te zien op het festival). In deze film volgt de regisseur zijn nicht in een confrontatie met medici en familieleden die de interseksualiteit van de vrouw tot haar volwassenheid hebben verzwegen, met alle gevolgen van dien.

De transgender-activiste Susan Stryker zal een lezing geven over 'het opbouwen van een transgendergemeenschap in San Francisco'. Susan Stryker is directeur van de Gay Lesbian Bisexual Transgender Historical Society of North America in San Francisco. Zij is historica, auteur, redacteur en publiciste van The Transgender Issue (Journal of Lesbian & Gay Studies) en Gay by the Bay: A History of Queer Culture in San Francisco Bay Area. Susan Stryker zal aan de hand van de activiteiten van de GLBT Historical Society en fragmenten uit haar documentaire Looking for Compton's het historisch belang aangeven van de vorming van een transgendergemeenschap.

Het definitieve programma wordt in september bekend gemaakt. Vanaf augustus is meer informatie beschikbaar op de website www.transgenderfilmfestival.com.


Locatie: Cultureel Centrum de Balie, Kleine Gartmansplantsoen 10, Amsterdam.
Reservering: tel. 020 - 5535100.