Fleur Brouweropinie, 1 december 1998

Personeelsfeest


In het managementteam had de nieuwe directeur voorgesteld om in plaats van de traditionele nieuwjaarsborrel nu eens een swingend feest te houden. Het kwam er door. In de uitnodiging zette ze: 'Kom zoals je graag wilt komen'. De onzekeren jutte ze nog op: 'Interpreteer het vooral zoals je zelf wilt'. Voor velen was het wennen. Niet dat we conservatief zijn hoor, maar ingehoudenheid is wel bon ton.
Een stuk of tien mensen namen hun partner mee, vele anderen waren ongewoon casual gekleed, en onze drankneus kwam al een beetje aangeschoten binnen. De directeur verscheen in een schitterende fluwelen jasjurk, waaronder later een catsuit te voorschijn kwam. Ikzelf droeg een blouse met tijgerprint los over een zwartzijden hemdje. Verder: legging, laarsjes, wat extra mascara, oorversierselen.
De maandag erna kwam Anita, hoofd kantine, op me af. 'Wat was het enig hè?', zei ze. 'En jij zag er zo mooi uit. Zijn we er even, vraagt m'n man ineens wie die man is die zich als vrouw verkleed heeft. Ik zeg tegen hem: "Hè, wie bedoel je?" Nou, hij naar jou wijzen. Ik zeg: "Bedoel je die? Nee joh, dat is Fleur!" Hij zegt: "Heet 'ie Fleur? Het is toch een vent?" Ik zeg: "Fleur is gewoon Fleur. Het is helemaal niet dat hij eigenlijk een vrouw wil zijn, of zo. Hij is gewoon wie die is." Nou, m'n man kon er maar niet over uit. In de nachtbus vroeg 'ie nog of je er normaal ook zo uitziet.'
Ik lachte en dacht: 'Hoe komt Anita er eigenlijk bij dat ik geen vrouw zou willen zijn?'