Jan den Bestenrecensies, 4 augustus 2002

Mensonvriendelijke cartoons in bundel

Recensie: cartoons van KA


KA (pseudoniem voor Karin van Haasteren) tekent sinds nummer vijf cartoons voor het Continuüm. Dit doet ze voor verschillende progressieve bladen en actiegroepen. Een aantal van haar strips en tekeningen zijn nu gebundeld onder de naam Katastrofe!.
Mensonvriendelijke cartoons maakt KA, aldus het voorwoord in de bundel, want soms 'manonvriendelijk' en soms juist 'beledigend en zelfs discriminerend' voor vrouwen.
In haar bundel stelt ze niet alleen verstokte mannen, vrouwen en alles wat daar tussenin beweegt te kijk, maar gaat ze ook tekeer tegen militairen, troosteloze toeristen, huwende homo's en inburgerende autochtonen. Zeker voor linkse lezers is dat erg smullen: het blijkt weer eens hoeveel er mis is met onze wereld. Gelukkig gaan, zoals vaker bij cartoons, humor en kritiek goed samen.

Katastrofe! kan worden besteld door € 3,- (incl. porto) over te maken op girorekening 95225 t.n.v. Stichting Gebladerte te Leiden. Vermeld duidelijk de titel en de code (G22) van de bundel. Meer informatie over de Gebladerte-reeks is te vinden op www.defabel.nl/gebladerte.