Ton van den Bornnieuws, 21 april 2020

Oproep

Trans mannen voor onderzoek seksualiteitsbeleving

De interviewfase van het afstudeeronderzoek is afgerond. Er kan niet meer worden gereageerd. Dank aan alle respondenten! Later hopen we te berichten over resultaten van het onderzoek.

--

Voor een afstudeeronderzoek over seksualiteitsbeleving zoekt Universiteit Gent trans mannen. Tim van Koesveld, die er de master Gender & Diversiteit doet, voert het onderzoek vanaf voorjaar 2020 de komende maanden uit. Hij wordt in het onderzoek begeleid door prof. dr. Joz Motmans.

Van Koesveld richt zich in het onderzoek op trans mannen die ouder zijn dan dertig en al tien jaar leven als man (wat dat ook voor die persoon betekent). Zowel trans mannen in België als Nederland.

Er is nog nauwelijks onderzoek naar seksualiteitsbeleving onder deze groep gedaan. Bij Rutgers WPF deden Tamar Doorduin en Willy van Berlo een onderzoek in 2012 dat ze publiceerden onder de titel ‘Een dubbel gevoel’. Het eerste onderzoek naar seksualiteitsbeleving bij transgender personen in Nederland.

bedroom.jpg

In het algemeen is er vaker onderzoek gedaan onder de groep van trans vrouwen dan die van trans mannen. Het onderzoek bij Universiteit Gent trekt dit nu wat meer recht. Het resultaat zal bijdragen aan inzichten in de wetenschap en het beeld van transgender personen.

Een interview (1-op-1) wordt vanwege de coronacrisis zoveel mogelijk digitaal gedaan (via Skype, telefoon of een andere digitale verbinding). Zeker als het personen in Nederland betreft zal het voorlopig niet lukken om een locatie af te spreken.

Een interview duurt ongeveer een uur en kan anoniem worden afgenomen. Het interview wordt in ieder geval anoniem verwerkt in het onderzoek. Van Koesveld benadrukt dat hij vertrouwelijk en discreet te werk gaat.

U kunt Tim van Koesveld mailen tim.vankoesveld@ugent.be. U kunt hem ook whatsappen: +31655580837 en vinden op Facebook.