Arianne van der Venachtergrond, 20 april 2009

Kort nieuws uit de VS

Transgender vrouw eerst door politie gemolesteerd… half jaar later vermoord

In januari 2008 werd een zwarte transgender vrouw op het politieburo in Memphis Tennesee door agenten vastgehouden en geslagen. Het incident werd op video opgenomen en uitgezonden op TV. Een half jaar later - als de politieagenten voor de rechter staan - wordt dezelfde vrouw vermoord. In Memphis vraagt iedereen zich af wie dat gedaan heeft.

Toen Rodney King in 1991 door de politie van Los Angeles werd toegetakeld, stond George Holliday toevallig met een videocamera te filmen. De beelden van de King's molestatie en de vrijlating van de politieagenten, leidden tot rellen en 53 doden. De rellen werden uiteindelijk door King zelf gekalmeerd met zijn bekende woorden: "Can't we just all get along together?".

Eenzelfde video van een toetakeling van een zwarte transgender vrouw, in een politiebureau in Memphis Tennesee, in februari 2008, is te zien op Youtube. Kijk hier voor de video van de molestatie van Duanna Johnson op het nieuwskanaal Duanne Johnson

Duanna Johnson


De twee politieagenten die Duanna molesteerden werden ontslagen. Maar het verhaal eindigt niet hier. Een half jaar na de molestatie in het politiebureau, op negen november 2008, kort na de publicatie van haar schadeclaim, word Duanna stille omgang door haar woonwijk en langs haar werkplek. De moeder van Duanna eist nog steeds 1,3 miljoen van de gemeente Memphis. De politie van Memphis krijgt een sensitivity training. Zij hebben dit jaar voor het eerst een informatie standje bij de Gay Pride mars en willen meer LGBT mensen in dienst nemen.

Duanna Johnson's verhaal heeft veel pers gehaald in het zuiden van de VS. De reden lijkt te zijn dat het Duanna's verhaal zoveel zwakheden in de zuidelijke staten van de VS aantoont. Duanna's verslaving en gewelddadig gedrag trekt de aandacht van rechtse kijkers. De overduidelijke zwakheden in het openbaar bestuur en in het politie-apparaat trekken de aandacht van de linkse kijkers. Een goed overzicht van deze zaak kan gelezen worden op de NY times.