Hoogleraar Wieringa: vijf seksen op Zuid-Sulawesi

Wijze oudtante

Op vrijdag 20 april sprak Saskia Wieringa haar oratie ‘The Admonishment of Vegetarian Great Aunt’ uit onder het hemelsblauwe dak van de aula van de UvA. Ze is hoogleraar Gender and Women’s Same-Sex Relations Cross-culturally.

 Wieringa is bekend van haar onderzoek naar emotionele en seksuele relaties tussen vrouwen in uiteenlopende delen van de niet-westerse wereld. Ze begon haar onderzoek in China en Indonesië, werkt nu ook in India en schreef samen met Ruth Morgan Tommy boys, lesbian men and ancestral wives: Female same-sex practices in Africa (2005).

wieringakopie

Vijf seksen
In haar oratie vertelt Wieringa onder meer over de Bugis. Bugis leven op Zuid-Sulawesi in Indonesië en kennen vijf seksen. Niet alleen je lichaam bepaalt je gender, maar ook je spirituele rol, je kleding en je beroep. Tussen man en vrouw zitten nog drie andere sekse-posities: calalai, calabai en bissu. Mensen van deze drie seksen hebben een speciale band met Allah. Zij vervullen spirituele beroepen, of worden gezien als godsgeschenk.

De titel van haar oratie verwijst naar het advies van een Chinese abdes die een relatie heeft met een andere abdes. Ze leeft met vrouwen, en heeft een eed afgelegd om niet te trouwen. Great Aunt is vegetarisch, letterlijk maar ook figuurlijk omdat ze zonder mannen leeft. Wieringa neemt haar aanmoediging ter harte: ze houdt als eerste hoogleraar Gender and Women’s Same-Sex Relations Cross-culturally de verhalen van vrouwen die weerstand bieden aan het heteroseksuele huwelijk levend.