Eerinrecensies, 1 augustus 2004

Zomerverhaal: `Hey you guys`, `Hello ladies`, `Hey pal`

Mijn transgendermaatje heeft me uitgenodigd om twee weken mee naar Ierland te gaan.
Een geschenk: 't is al heel lang een droom van me om daar naar toe te gaan en er te lopen in de natuur. Het wordt een fijne vakantie, met de meeste keren "Hello Ladies", wat we geen probleem vinden, maar ook met diverse onverwachte en leuke transgendered momenten¦

We overnachten in hostels, waar we allerlei mensen ontmoeten uit diverse landen. Een leuke Australische spreekt ons aan met 'Hey you Guys, how are you'. We kijken elkaar aan en reageren enthousiast op deze begroeting¦

Volgende hostel. Mijn maatje gaat bij de eigenaar vragen of er kamers vrij zijn: nee, momenteel niet maar morgen wel, ja dat is o.k.
"You want my name?"
"Hey Pal no!, I'll remember your face."

Enkele dagen later zijn we op Inishmore, het grootste van de Aran eilanden. We maken een lange wandeling. Bijna terug in de plaats waar we verblijven, komen we een oudere vrouw tegen met lang zilvergrijs haar, mooie oorhangers in, en een respectabele baard. Ik ben verrast, en uitermate geboeid; vind het prachtig, maar wil niet te nadrukkelijk naar haar kijken, uit eigen ervaring wetend hoe vervelend dat kan zijn.
'Zhij' blijft in mijn gedachten¦, ik vraag me af of ik dat ook zal durven, als mijn baard mocht gaan groeien; wat zeer wel mogelijk is, 'n lichte dosis testo nemend sinds kort¦

En of het zo moet zijn, ik kom haar daarna nog 'n keer tegen. Deze keer kijk ik haar met respect en interesse aan, zhij zegt gedag en glimlacht naar me. Ze voelt mijn herkenning, en we wisselen een blik van verstandhouding die niet in woorden te vangen is. Als we Inishmore verlaten hebben, denk ik nog regelmatig met een warm gevoel aan haar/hem terug¦'Zhij' was een mooi mens¦., volkomen natuurlijk voor mij.

In Clifden koop ik voor m'n gendermaatje en mezelf een Ierse mannenpet. It feels great!!! Op 'n warme avond gaan we nog een eind wandelen, en mijn maatje zet 'zhijn' pet op. Wauw¦, dat staat fantastisch: er loopt een charmante gendervariant naast me, en ik weet dat dit verbijsterde blikken van ongeloof gaat opleveren.
We hoeven niet lang te wachten op de eerste blikken, die variëren van totale verwarring tot en met openvallende monden die écht niet weten wat ze zien: een man, een vrouw, een ¦...? Ik amuseer me kostelijk met deze genderverwarring die 'zhij' teweeg brengt¦
Dan komen we een oudere sportieve stevige vrouw tegen; ze kijkt, met een heel open blik,
en we zien en voelen allebei bij haar iets van "te gek, dat zou ik ook eens willen proberen".
Bijna zeg ik in een spontane opwelling "do you want to try¦?"
Terwijl ze ons passeert, komt er een verheugde lach op haar gezicht. Blijkbaar wordt ze zich bewust van mogelijk nieuwe perspectieven die ze voorheen niet voor mogelijk had gehouden.

Eenmaal krijgt mijn maatje ergens de vraag: "are you a boy or a girl..?"
Yes¦.

Sinds Ierland droom ik van een zichtbare gendervariante wereld.., met tussengenders..?, inbetweenies..?, intergenders..? Kortom: een wereld met boeiende, mooie, variabele gendermensen.